Blaty kuchenne mogą być wykonane z różnych materiałów, takich jak drewno, kamień naturalny lub konglomerat. Każdy materiał ma swoje wady i zalety. Poniższy artykuł opisuje podstawowe informacje które pomogą Ci wybrać blat do kuchni.

Blat to nic innego jak płyta, która jest zwieńczeniem mebli szafek kuchennych. To na nim przygotowujemy codziennie posiłki. Jest ona bardzo ważnym elementem kuchni i musi pasować do ogólnej jej aranżacji.

Projekt kuchni to nie lada wyzwanie. W pierwszej kolejności warto przemyśleć jej układ funkcjonalny, wielkość szafek, umiejscowienie wszystkich potrzebnych nam sprzętów AGD oraz wybór odpowiednich materiałów w tym blatu kuchennego. Idealny blat powinien być odporny na wysoką temperaturę, zarysowania oraz nie odbarwiać się od kwasów, tłustych plam i produktów barwiących. W tym wszystkim liczy się również jego cena. Czy więc idealny blat kuchenny w ogóle istnieje? Sprawdźmy!

Materiał na blaty kuchenne:

Kamień naturalny

Najczęstszym i najpopularniejszym wyborem wśród kamieni jest granit. Granit jest ponadczasowym rozwiązaniem, świetnie sprawdzi się w nowoczesnych, minimalistycznych kuchniach, ale odnajdzie się również w bardziej loftowych aranżacjach. Mamy ogromy wybór pośród palety odcieni w jakich występuje granit, znajdziemy wśród nich rożne odcienie szarości, beżu, błękitu czy nawet piasku. Jedną z zalet granitu jest fakt, że zazwyczaj nie wymaga impregnacji. Bez obaw możemy również na nimi kroić pieczywo a nawet przygotować kotlety na obiad, ponieważ ma wysoką odporność na stłuczenia i zarysowana. Gdy jakimś cudem granit zostanie przez nas zarysowywany to bardzo szybko możemy odzyskać jego dawny wygląd poprzez zeszlifowanie. Niewątpliwą wadą granitu jest jego cena. Warto również mieć na uwadze, że blaty z granitu są ciężkie, więc szafki mogą wymagać dodatkowego wzmocnienia. Blaty te występują zazwyczaj w grubości 3 cm. Granit w ciemnym kolorze wygląda bardzo efektownie, ale pamiętajmy również że blaty te cechuje niepowtarzalność np. gdy połączymy kilka elementów pod kątem zmieni się również układ żył.

Konglomerat kamienny

Bardzo często zadawane przez inwestorów pytane: co to właściwie jest konglomerat kamienny? Już śpieszymy z odpowiedzią: jest to materiał sztucznego pochodzenia, to nic innego ja zmielony kamień w połączeniu z żywica poliestrową. W projektach kuchni najczęściej na blaty kuchenne stosowane są mieszaniny kwarców i granitów. Do niewątpliwych zalet konglomeratu należy jego odporność na zabrudzenia oraz zarysowania, a dobrze zaimpregnowany nie pochlania wody. Konglomeraty w porównaniu do kamienia naturalnego są dużo lżejsze, przez co nie wymagają wzmocnienia szafek kuchennych. Dzięki niemu zyskasz piękny blat kuchenny bez widocznych spoin i łączeń. Konglomeraty wykorzystywane są w nowoczesnych, ponadczasowych projektach kuchni w których zastosowanie znajdzie blat kuchenny przypominający beton lub lastryko. Do wyboru mamy różnorodność faktur powierzchni: połysk, mat a może blat szorstki?

Należy pamiętać, by uważać z gorącymi naczyniami kuchennymi i garnkami, ponieważ materiał ten wytrzyma temperaturę nie przekraczającą 140 stopni Celsjusza, nie lubi również substancji kwasowych i silnie zasadowych. Konglomerat kamienny znajdziemy w takich firmach jak Technistone, Silestone czy Caesarstone.

Spieki kwarcowe

Niesamowicie piękne, lekkie, odporne na zabrudzenia a w ostatnich latach najbardziej pożądany materiał wykorzystywany w projektach kuchni. Spieki kwarcowe w swoim składzie posiadają tylko naturalne składniki. Powstają w wyniku wymieszania rożnych rodzajów skał, piasku kwarcowego skał granitowych, pimentów ceramicznych. Następnie są prasowane i formowane w płyty a na końcu wypiekane w wysokiej temperaturze. Płyty wytwarzane ze spieku są grubości 3-15 mm, natomiast ich długość to ponad 3m. Spieki posiadają bardzo dużo zalet: mają bardzo wysoką odporność na plamy oraz zarysowania, są całkowicie wodoodporne, ich powierzchnia jest łatwa w czyszczeniu i higieniczna oraz jak wspominaliśmy wcześniej są odporne na wysoką temperaturę.

Jedną z wad zarzucanych spieką jest ich łatwość uszkodzenia dlatego należy zwrócić uwagę na odpowiedni transport, przenoszenie a do montażu zatrudnić specjalistów mających doświadczenie w pracy z tym materiałem. Dzięki bogatemu wzornictwu spieki znajdą zastosowanie w każdym projekcie kuchni. Topowymi wytwórcami spieków są takie firmy jak Neolith czy Laminam.

Blaty HPL

Blaty te znane są również pod nazwą laminat wysokociśnieniowy powstają poprzez sprasowanie wielu warstw papieru dekoracyjnego oraz rdzenia. Materiał jest cenową alternatywą dla blatów wykonanych ze spieków czy kamienia. Posiada szereg unikalnych właściwości takich jak: wodoodporność przez co znajdą zastosowanie w projektach kuchni raz projektach łazienek, są odporne na zarysowania, uderzenia i temperaturę. Dodatkowym atutem blatów HPL jest fakt, ze posiadają właściwości antybakteryjne a specjalna powłoka chroni przez rozmnażaniem się bakterii i wirusów. Dzięki temu mogą mieć bezpośredni kontakt z żywnością w domowych kuchniach, restauracjach i barach. Blaty te mają bogate możliwości kolorystyczne mogą przybrać strukturę kamienną, drewnopodobną czy jednobarwną, która świetnie odnajdzie się w projekcie kuchni nowoczesnej. Blaty HPL najlepszej jakości znajdziemy w Forner i Kronospan.

Kompozyt mineralno- arylowy

Jest mieszaniną wodorotlenku glinu, żywicy akrylowej i pigmentów, która następnie łączona jest w jednolitą masę. Kompozyt posiada szereg zalet min. jest niewrażliwy na kwasy i bardzo łatwy w utrzymaniu czystości oraz ciepły w dotyku. Technologia kompozytu pozwala na bezszwowe łączenia przez co materiał ten zyskuje w kwestii wizualnej. Dodatkowym plusem jest również możliwość zamontowania zlewozmywaka z tego samego materiału. Do jego wad zaliczamy natomiast szybkie matowienie jak i podatność na zarysowania oraz brak odporności na wysoką temperaturę. Natomiast warto pamiętać, że poprzez szlifowanie powyższe usterki możemy łatwo i szybko naprawić. Materiał ten określa się również nazwą Solid Surface.

Blat drewniany

Klasyczny, ponadczasowy i piękny taki właśnie jest blat z drewna zastosowany w projekcie kuchni. Zanim zdecydujemy się na blat drewniany warto zwrócić uwagę na gatunek drewna z jakiego wykonamy przestrzeń roboczą. Gatunki drzew egzotycznych, które dużo lepiej znoszą wilgoć bardziej odnajdą się w roli blatu niż np. nasza polska sosna czy topola. Druga ważna sprawa to wybór pomiędzy drewnem litym a klejonym. Lite drewno z pewnością jest lepsze pod względem estetycznym i gwarantuje naturalny efekt, natomiast blaty z drewna klejonego dużo lepiej sprawdzą się w kuchni pod względem trwałości. Warto też zastanowić się czy blat drewniany będziemy lakierować czy olejować. Zaletą blatu drewnianego jest jego wygląd: ociepla wnętrze, dodaje przytulności, pasuje do każdego stylu a dodatkowo idealnie współgra z innymi drewnianymi elementami wnętrza np. drzwiami, podłogą. Ponadto drewno jest łatwym materiałem w obróbce, a co za tym idzie w razie uszkodzenia nie będzie problemu z jego renowacją. Do minusów drewna zaliczamy mniejszą odporność na uszkodzenia mechaniczne. Drewno bardzo łatwo wgnieść chociażby tłuczkiem do mięsa czy porysować nożem. Należy zwróć również uwagę, że nie jest ono odporne na wysokie temperatury, a źle zaimpregnowane z pewnością będzie wchłaniać wilgoć. Biorąc pod uwagę bilans zysków i strat gdy przeznaczymy choć trochę czasu i energii na jego pielęgnacje to blat drewniany posłuży nam z pewnością kilka dobrych lat do czasu jego ponownego odnawiania.

Blat stal nierdzewna

Stal nierdzewną możemy znaleźć w kuchni w formie dodatków czy zlewozmywaków. Jest niezwykle twardym materiałem, nie pochłania wilgoci, posiada odporność na wysokie temperatury, dlatego jest świetnym materiałem na blat kuchenny. Decydując się na blat ze stali nierdzewnej musimy zwrócić uwagę na możliwość zarysowania oraz powstawanie zacieków, ale bez problemu można go myć detergentami więc czyszczony regularnie nie powinien i w tej kwestii sprawiać problemów. Blat ten może mieć wykończenie matowe, bardziej połyskujące lub szczotkowane. Na rynku znajdziemy również blaty stalowe w szarych i miedzianych odcieniach.

Pytania – Blaty kuchenne:

Na jakiej wysokości powinien być blat kuchenny?

Wysokość blatu roboczego w kuchni powinna być taka, aby umożliwiła komfortowe przygotowywanie posiłków. Wysokość ta powinna uwzględniać wzrost gospodarza i jego/jej preferencje. Standardowa wysokość blatu roboczego to 90 cm, ale może się ona różnić w zależności od projektu kuchni.

Ile kosztuje blat do kuchni?

Blaty kuchenne mogą kosztować od kilkuset do nawet kilku tysięcy złotych. Wszystko zależy od materiału, z jakiego zostaną wykonane oraz ich rozmiaru. Najtańszym materiałem jest laminat a najdroższym kamień naturalny.

Odpowiedzieliśmy na parę podstawowych pytań. Jeżeli czujesz się na siłach podejmij się aranżacji kuchni samodzielnie. Zobacz także co zawiera Projekt Kuchni wykonywany przez naszą pracownię – Projektowanie wnętrz Nie Tak To Tak.

Możesz również zamówić przez naszą stronę Projekt kuchni online. Wszystkie rozwiązania projektowe w Twojej kuchni architekt wnętrz wykona zdalnie online.

Kliknij poniżej na zdjęcia i zobacz lub zamów projekt kuchni.

Projekt kuchni baner

-

Zobacz - Projekt Kuchni

Projekt kuchni online baner

-

Zamów Projekt Kuchni Online

Wyślij zapytanie – wycenę projektu przygotujemy specjalnie dla Ciebie.

WYCEŃ projekt